2009. április 6., hétfő

A KDE halad, míg a GNOME stagnál

Az eredeti cikket itt lehet olvasni, semmi köze nincs a KDE jelenelegi problémáihoz, teljesen programozó orientált módon elemzi a dolgokat. A lényege az, hogy fel kell készülni a jövöre, meg kell húzni a vonalat és kell haladni. Mióta kijött a KDE 3.0 illetve a GNOME 2.0 sokat változott a világ, azt nyilatkozta, hogy nem valószinü, hogy ezekkel lehet a végtelenségig előrehaladni, és már kihoztak mindent amit lehetett.

Egy pár egyszerü példával élve: amikor kijött a legelső KDE 3-as, akkor még nem voltak widgetek(személy szerint engem még most sem érdekelnek) , nem voltak 3D gyorsítással rendelkező desktopok, nem volt ennyi applikáció illetve nem volt mindenütt elterjedve az internet. Manapság divat lett egyeseknél, hogy a desktop tele legy egy rakás kacattal, amik nem csinálnak nagy dolgokat, de fontos hogy könnyen lehessen őket leprogramozni. Jelenleg elég sok ember rendelkezik 3D gyorsítással biró videókártyával és ritkán használja ki, itt jönnek be a desktop effektek, amiktől egyre többet elvárunk. Mivel sok programunk van, már elvárt dolog, hogy tudjanak ezek komunikáljanak egymással, pl zene lejátszó a messenger programmal. Az meg, hogy manapság több ember rendelkezik internettel csak a kacatok(aka widgetek) szerepét erősíti.

Fenti példákkal csak azt akartam illusztrálni, hogy rengeteget változott minden mióta kijöttek ezek a desktopok és ezeket valaki le is kell programozza, viszont a "régi" technológiával nem lehet mindent programozó barátságosan implementálni ezért kell néha előrelépni.

Rengeteg probléma alakult ki a KDE 4 megjelenése óta, de gyarkorlatilag egyik se annak köszönthető, hogy felkészült ez a linux kernelnél is (kód nagyságban)nagyobb projekt, a jövőre. Sajnos a GNOME projektnek még fogalma sincs hogy mit kellene csinálni a jövő érdekében, ezt ők maguk mondták, de remélhetőleg ők is fel fognak zárkózni, unalmas is lenne a Linux desktop egy is verseny(rivalizálás) nélkül.

2 megjegyzés: