2008. november 8., szombat

Interpid ibex - a stabil kde user rémálma

Egyszerüen hihetetlenül rossz döntések sorozatát követte el a Cannonical, amikor megpecsételte a Kubuntu Intrepid Ibex sorsát. A Kubuntu Intrepid Ibex talán minden idők eddigi leghasználhatatlanabb Kubuntuja.

A Cannonical a Hardy Heronnál úgy határozott, hogy a KDE3-at fogja támogatni hivatalosan, a KDE4-et csak a vállalkozó szellemüeknek fogja csomagolni, ez jó is volt, mindenki megkapta amit akart és mindenki boldog volt. Az idők során viszont fejlődött a KDE4es, tehát a logikus következő nagy lépés az lett volna, hogy szerepet cseréljen a két KDE, a KDE4 kellett volna legyen a hivatalos, a 3-as változat pedig a nemhivatalos, azoknak, akik még nem kivánnak együtt élni a KDE4essel, ez viszont nem így történt. A Cannonical elhatározott egy szerintem elképesztően logikátlan döntést(ez vélemény nem tény), azt mondta, hogy nem érdekli többet a KDE3as, hanem rákényszerít minden frissiteni kívánó usert arra, hogy KDE4-et használjon(ez viszont tény).

A Cannonical utóbbi döntése nem is lett volna annyira rossz, ha adott volna egy kis haladékot a KDE3 felhasználóinak, de ehelyett, azt mondta, hogy mindenből a legjobbat adja, tehát ami KDE4-es alatt még nem elég érett, ahelyett a KDE3-as testvérét teszi be, ami egy eléggé korrekt tervnek tünik, de ez se lett kivitelezve rendesen: amarok 1.x-el lett ellátva az intrepid, viszont Kopete-ból a legújabb változat, ami egy yahoo messenger felhasználó számára gyakorlatilag használhatatlan a sok Open bugja miatt és semmi lehetőséget nem adtak a régi kopete használatára, az IM kliens meg manapság egy destkop fontos eleme. Tehát ez a terv se jött be, sikerült adjanak egy teljesen haszálhatatlan desktopot.

Mivel az intrepid csak KDE4-est adott megpróbáltam együtt élni vele, ami lehetetlen mert már a telepitője is bűn rosszul néz ki, jó öreg windowsos stílust meg szinsémát használtak, ami felvetett bennem pár kérdést, az egyik az, hogy ha már nem volt kedvük megcsinálni rendesen, miért nem tettek inkább egy karakter üzemmódu telepitőt. Lehet hogy az instaláló ocsmánysága nem egy fatális hiba, nem mintha egy kiváncsi user nem ezt látná legelőször, de tegyük fel hogy ezt elefelejtem, viszont miután feltelepítettem csak néztem, hogy ez pont olyan mintha a KDE hivatalos forráskódját vettem volna, semmi észrevehető dolog nem volt rajta változtatva, még a háttér is az alap KDE4es volt, a szinsémáról meg a többi dologról nem is beszélek.

Két féle képpen járatják le a külömböző disztribuciók a KDE4est, az egyik tábor(Novell) visszaportol minden fejlesztés alatt lévő funkciót, és akkor a user kap egy csomó instabil funkciót, új verziónál meg nem lát semmit és azt mondja, hogy a fejlesztők nem csináltak azóta a verzió váltás óta semmit, viszont a másik tábor(Cannonical) nem csinál abszólút semmi integrációt, még egy háttérképet se cserél ki. Nehéz eldönteni hogy melyik tábor ártalmasabb a KDE4nek, sajnos ennek a KDE fejlesztői illetve a felhasználók isszák meg a levét.

A felhasználók nagyrészének a KDE4 még mindig nem egy választható opció, viszont már Kubuntuból nem lesz más választás.

Nekem fontos hogy a desktopom működjön úgy ahogy én akarom, és az is, hogy a rendszerem többi része a lehető legfrissebb legyen, viszont a jelenlegi állásból úgy tünt, hogy ez nem lehetséges. Egy kis gondolkodás után rájöttem, hogy a Linux világában nincs olyan hogy "nem lehetséges" és felmentem az ubuntu fórumra, ahol a választ(http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=963695&highlight=kde3+intrepid ) hamar meg is kaptam.

Akik ugyanazt akarják mint én azok ezt kell kövessék: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=963695&highlight=kde3+intrepid

A probléma csak az, hogy a módszer amit talátlam túl nehéz, hogy egy egyszerű felhasználó megcsinálja és nem értem, hogy a Cannonical maga erre miért nem adott egy kevésbé hackes lehetőséget.

A lényeg az, hogy úgy kell frissiteni intrepidre hogy a KDE4 soha se induljon el, hogy nehogy véletlenül hozzá nyúljon a config fájlainkhoz(Cannonical másik értelmetlen döntése hogy a KDE4 használja a ~/.kde -t ) utánna betenni a deb http://apt.pearsoncomputing.net/ intrepid main -t a sources.list -be, ami tartalmazza a legtöbb KDE3as programot 7.x-es verziószámmal ellátva, hogy az apt fölülírja a KDE4es csomagokat, amikben mostmár nincs meg a "-kde4" suffix.

Nagyon elgondolkodtattak ezek a dolgok, mi lehet ennek az oka. Rengeteg megoldást tudott volna a Cannonical kínálni, kevésbé hackeset a mostaninál, és senki se várta volna el tőlük a támogatást utánna. A KDE3 még évekig lesz támogatva a KDE fejlesztők által(gyengébben mint eddig), mert még mindig ott lesz iskolákba illetve egyébb intézményekben.

4 megjegyzés:

  1. jó a bejegyzést, de a cég nevét helytelenül írod (mondjuk legalább következetesen): Cannonical helyett Canonical.

    VálaszTörlés
  2. A Canonical-nál mindig kicsit mostohagyereknek érezték a Kubuntu-t.

    Nemrég próbáltam ki a Mandriva 2009-et, és ők is eldobták már a KDE 3-at, viszont a 4-es kiadás szépre sikerült. Saját téma, menü (ami a régi menü, nem a Kick Off), jó alapprogramok. Komolyan elgondolkoztam a váltáson (pedig utóbbi fél évben Slackware-eztem.)

    VálaszTörlés
  3. @phanatic

    hmmm, ki kellesz javitsam az agyam beepitett spellcheckjeben ezt a hibat :D

    @evenorbi

    Nem probaltam a Mandrivat(csak meg regen annak idejen a Mandrakeet), de velemenyem szerint a Kubuntu KDE4-ese borzalmas is lett(designilag) es hasznalhatatlan is, latszott, hogy annyira nem erdekelte oket most a KDE, habar azt is meg kell emlitsem, hogy akartak felvenni meg egy KDE fejlesztot. Azt az egyet nem ertem, hogyha ennyire nem tudtak mit kezdeni a KDE4essel, miert dobtak ki a KDE3ast, mikor nagyon jol megfert a 4es mellet.

    VálaszTörlés
  4. Csak hasonlitásképpen amíg a Kubuntuban a kde4 az Ibexnél default addig a Debian Lenny Beta 2 ben a kde4 csak az experimental repokból érhető el, miután az apt megkérdi hogy biztos akarsz e telepiteni az experimentál repositorybol.Hangsúlyozom experimental, nem az unstable (sid).
    Úgy néz ki, hogy nagyon relativ az hogy mikor használható valami :)

    VálaszTörlés