2009. július 6., hétfő

A Microsoft megigérte hivatalosan hogy nem perel be senkit a .NET-ért

A Microsoft emberei, akik olvassák a Linuxos hirportálokat, megunták, hogy a zelóták mocskoskodó cikkeket írnak a Monoról és elhatározták, hogy kezükbe veszik az ügyet. Ezeknek a cikkeket író embereknek nagy része gyakorlatilag nem is programozó, arról nem is beszélve, hogy nem néznek utánna semminek(wikipedia rulz), viszont slashdotot olvasnak és úgy vélik, hogy akkor már mindent tudnak.

Tehát elege lett ebből a sok szenycikkből a Microsoftnak és hivatalosan megigérte, hogy nem fog beperelni senkit aki C#-ot vagy .NET-et implementál vagy használ.

Sajnos sok zelóta munkanélküli lesz ezek után, mert már nem fognak tudni írni cikkeket arról, hogy mennyire rosz döntést követ el a Canonical hogy Mono alapú applikációkat tesz bele az alap Ubuntu telepitésbe illetve RMS szabadalomtengerallattjárójárol, ami leginkább a Coupling címü sorozatból Jeff beszólásaira emlékezetet.

Cikkek ezzel kapcsolatban:
http://port25.technet.com/archive/2009/07/06/the-ecma-c-and-cli-standards.aspx
http://linuxhaters.blogspot.com/2009/06/to-all-you-mono-haters.html

4 megjegyzés:

  1. Megígérte? Úgy mint, ahogy az emberek január 1-én szokták, hogy lefogyok 5 kilót és kevesebb alkoholt iszom? :)

    Maga a nagy gnóm isten Miguel de Icaza is elismerte, hogy a CP nem egészen fedi a Mono-t, így ketté fogják venni a forrást, lesz egy verzió ami védve van a CP-vel, és lesz egy olyan, ami nem.

    VálaszTörlés
  2. Ami ECMA standardban benne van, az eddig is fedve volt, csak egy par nagyokos nem tudta ezt.

    Amugyse ertem hopgy GTK# vagy Qyoto helyett ki akarna Winforms-ot hasznalni.

    VálaszTörlés
  3. Amm ezen a mono c# meg tök témán én mindig ki vagyok akadva. Anno mikor kutattam pár éve a c# után és a .net után hogy mégis mi ez?? Akkor mindenütt ezt szajkózták: Ez azért jó mert eggyesíti a nyelveknek az alapjait /nem vagyok programozó szorry a fogalmazásért/ tehát minden nyelvben ugyanolyan típusú/hosszú legyen egy Int/egész stb... Ez azért fontos hogy a projecteket össze lehesen több nyelvből rakni hogy a programozóknak könnyebb legyen. Gondolom én ha ez létezne linuxra is már készen/vagy nem tudom hogy írjam/ Akkor akár a linuxról windowsra fordítani könnyebb lenne /gondolom én/ és fordítva is. Nekünk /linux usereknek/ Azért jó mert elméletileg több programhoz jutnánk hozzá. Windowsosoknak szintén. Szoftver gyártók /gondolom én/ nagyobb piacot kaphatnának. Pl.: A tv tuner kártya programja ilyen platformonlenne írva akkor mondjuk menne a linuxon is könnyen.

    Persze ez mind egyéni vélemény. Én ezt spekuláltam ki magamnak. Valószínű van benne hülyeség is.

    Ui.: Igény biztos lenne rá mert a KDE project nek is van valami ága ami windowsra próbálja ültetni a projectet. Próbáljátok meg jól értelmezni a hszt :)

    VálaszTörlés
  4. Van igazsag abban amit mondasz, persze a tv tuneres pelda-ra a Unified kernel lenne a valasz :)

    Az hogy Windows-ra portoljak a KDE-t semmi koze nincs a C#-hoz, ahhoz nem kell atirni az egesz kodbazist C#-ra, C++-ban is meg lehet csinalni. De van a KDE-nek is projektje, ami arra szolgal hogy tudjal C#-ban KDE-t programozni.

    A C#-nak a fontossaga az hogy egy eleg tiszta nylev, mint a java, viszont nincsenek sebesseg problemai, es ezt azok is elismerik akik kritizaljak, maskepp nem lenne Vala projekt meg .GNU.

    A .NET illetve C# egyetlen hibaja, hogy csak egy resze standard, amit biztosagosan lehet hasznalni, a masik resze a Microsoft sajat fejlesztese, ez abban merul ki, hogy hasznalhatod a nyelvet, de ne hasznald a Winforms-ot meg a tobbi innyencseget, viszont ezt orvosoljak ugy hogy a tiltott gyumolcsot, at teszik mas csomagbam, ahogy evenorbi irta.

    VálaszTörlés