2008. december 23., kedd

Uj ellentmondásos értesítés rendszert tervez a Canonical

Nemrég olvastam a slashdotton, hogy Mark-ék új értesités rendszert terveznek, ami tervük szerint be fog kerülni az ubuntu következő kiadásába(9.04).



See the mockup as a Flash movie.

Ami ellentmondásos és elsőre nem nyílvánvaló a fenti videóbol az nem más mint az ötlet, hogy egy értesítéshez nem szabad akciót(történést) társitani Shuttleworth-ék szerint, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába kattint a felhasználó az értesítésre mert nem fog történni semmi.

There should be no actions on notifications.

Az elv vitathatósága abból adódik, hogy technikailag rengeteg funkciót gátol, példának okáért ha egy IM-en kap egy felhasználó egy linket, csak szövegként fog megjelenni, és ha rákattint, nem fogja betölteni a link alatt lévő tartalmat az alapértelmezett böngészőbe mint ahogy egy 21. századi ember elvárná. Ezért eléggé problematikus lesz ennek a standardnak az elfogadása, de egyelőre csak kísérletezni akarnak vele.

Továbbá Mart Shuttleworth reméli, hogy a freedesktop.org standardja az 1.0-ás verzióra elég érett lesz, hogy azt is implementálják. Nem ők az egyetlenek akik elégedetlenek a FD.org Notifications névterével, aseigo-nak se teccik, viszont ő más perspektivából elégedetlen vele. Valószinü hogy a két félnek megint összeakad a bajusza.

Ami teljesen pozitív mindenki számára ezzel a tervvel kapcsolatban hogy nem csak GTKsan lesz megoldva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése