2009. szeptember 22., kedd

Linus szerint a Linux túl nagy

Már lehet olvasni több forrásból is, hogy a LinuxCon-on Linus Torvalds azt jelentette ki, hogy a Linux kövér illetve nagy, aminek következtében már támadásba lendültek a spekulátorok a világhálón.

Természetesen a legtöbb cikk teljesen eltér a tárgytót, tovább viszik a gondolatot illetve érdekesebbnél érdekesebb mérésekkel próbálják ezt bizonyítani.

Amit Linus el próbált magyarázni, hogy a rendszermag(más néven Linux kernel) túl sok mindent tud és már nem az a kis gyors fürge rendszermag amit 15 éve megálmodott, persze már dolgozik is a terven hogy újra ebbe az irányba menjen.

Aggodalomra viszont semmi ok, ugyanis ez most nem jelenti azt, hogy minden új Linux verzió lassabb lesz mint az előző, mert amit a legtöbb cikk kivétel ez, elfelejti említeni, hogy a Linux rendszermag moduláris, tehát nem egy nagy darab akármi, amit csak teljes egészében lehet használni. Ha ez másképp lenne, akkor a mobiltelefon gyártók nem is gyártanának Linuxos telefonokat, amiből viszont tudjuk, hogy elég sok van és egyre több lesz.

Tehát tanulság szerintem az, hogy Linus nem csak mások termékét, hanem saját magáét is képes kritizálni, és nem csak arra, hanem szerintem javítani is képes lesz és akkor újra milliszekundumok alatt fogja lefuttatni a végtelen ciklusokat a Linux. :)

2009. szeptember 20., vasárnap

Konqueror - A böngésző amelyik mindig tudja mit akar a felhasználó

Ezt az érdekességet a redditen olvastam:


Az illető ezt olvasta és, elmondása szerint össze vissza szokta jelölgetni a szövegeket. Amikor félrenyomja az ujját a trackpad-jén, a Konqueror megkérdezi, hogy akar-e arra keresni ami jelenleg a clipboard-ján van.

2009. szeptember 19., szombat

Lesz végre egy-ablakos módra lehetőség a GIMP 2.8-ban

Úgy tűnik, hogy végre lesz lehetőség egy-ablakos módra a GIMP-ben, a 2.8-as verziójától kezdődően, nagyon örvendek ennek a hírnek, ugyanis soha nem tudtam megszokni a GIMP jelenlegi felületét, iszonyúan zavarónak találtam azt a sok számomra fölösleges ablakot.

A bővebb híreket lehet olvasni az alábbi linkeken:
http://www.gimpusers.com/news/2009-09-19/single-window-mode-gimp-2-8-confirmed.html
http://www.mmiworks.net/eng/publications/2009/09/gimp-single-mode.html

Már csak arra várok hogy a GNOME fejlesztők mikor fontolják meg, hogy enyhén szólva kicsit barátságosabbá tegyék a File Dialog-ot, amit viszont a Firefox-ban nem szeretek.

Tanulság: Jobb később mint soha.

2009. szeptember 12., szombat

Hibajelentések és launchpad

A Launchpad egy eléggé érdekes fenomén, egyszerűen nem tudom hova tenni, vannak nagyon jó előnyei, viszont vannak számomra nevetségesnek tűnő hibái.

Mikor azt mondom Launchpad hibajelentés, igazából az Ubuntu ellen való hibajelentési lehetőségre gondolok.

Mivel már jó ideje Karmic van a netbookomon, van bőven mit jelentsek, tehát nagyon érdekelt vagyok ebben a témában.

Ami tetszik az egészben hogy van az Apport, ami egy program hibás leállása esetén összegyűjti a fejlesztőknek szükséges információkat, backtracket meg hasonló dolgokat, amiket nekem nem lenne kedvem összeszedni, viszont szívesen kitöltöm a leírás részt ahol el tudom magyarázni hogy mi történhetett. Tehát ez nagyon megkönnyíti az életemet és gondolom a fejlesztők életét is.

Ami viszont problémás a launchpadben hogy nem lehet megjelölni az aktuális Ubuntu verziót, tehát ha én nem teszem ki a címbe hogy "Karmic", akkor a fejlesztők el kell olvassák a jelentést hogy jöjjenek rá. Elhiszem hogy vannak bugok amik nem verzió specifikusak, viszont abban az esetben meg lehetne jelölni az összeset.

A másik érdekesség hogy ha kiválasztok egy projektet, nem tudok ellene jelenteni hibát, mert azt írja hogy ez nincs a launchpadden hostolva, viszont nem tudom hogy mégis jelenteni lehet ellene hibát csak abban az esetben a csomag neve mellet van az hogy (ubuntu), én gondolom hogy próbálnak különbséget tenni distro csomag és upstream között, viszont nagyon rosszul van szerintem megoldva erre a felület.

Ha már a felületnél tartok azt is meg kell jegyezzem hogy a launchpad és a hozzátartozó segédeszközök(Apport és barátok) nagyon megnehezítik minőségi jelentések beküldését. Amikor hardwarees problémát próbálok jelenteni egyszerűen a "linux(ubuntu)" ellen jelentem, mert nem bírok rájönni hogyan kell ezt rendesen csinálni. Nagyon jól tudom hogy hardwarees hibák nem csak a linux kernel miat vannak, de az Apport és a Launchpad meg se próbál segíteni ebben és a wiki oldalakról inkább nem is nyilatkozok.

Felmentem az #ubuntu+1 -re és kérdezősködtem hogy ezt hogyan kell rendesen csinálni, amire meglepő válaszként azt kaptam hogy jól csinálom, mert nem ismerhetem a rendszert annyira hogy tudjam egyértelműen hogy melyik projekt hibája lehet az én problémám. Tehát végeredményben nem is kell megjelölni egy jelentésnél a pontos projektet, viszont szerintem sokat segítene, ha legalább meg tudnám jelölni hogy "Webcam" probléma.

Végeredményben használható a Launchpad hiba jelentésre mert elég sok hasznos eszköz van hozzá viszont, azon a felületen szerintem jó lenne javítani a jövőben.